A Szuezi-csatornán rekedt utolsó hajók is sikeresen áthaladtak

A hatóságok szerint a vízi úton szombaton áthaladtak az utolsó hajók is, melyek a Szuezi-csatornában egy óriási konténerszállító miatt rekedtek ott, a kanadai hatóság szerint az eset kivizsgálása után hamarosan beszámolnak majd annak eredményeiről.

A Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) közlése szerint szombaton 85 hajó haladt át a csatornán mindkét oldalról, ezek közé tartozott az utolsó 61 hajó is a 422 közül, amelyek sorban álltak, amikor az Ever Given konténerszállítót kiszabadították, ezzel véget vetve a hajók további halmozódásának.

A nemzetközi ellátási láncok kissé összezavarodtak, amikor a 400 méter hosszú Ever Given március 23-án zátonyra futott a létfontosságú kereskedelmi ponton, és a speciális mentőcsoportoknak csaknem egy hetükbe tellett, hogy kiszabadítsák a hajót a kiterjedt kotrási és ismételt húzási műveletek után írja a France24.

Az SCA vizsgálata, mely a Szuezi-csatornán zátonyra futott hajóról, és a vízi út hatnapos elzárásáról szól, szerdán vette kezdetét – mondta Osman Rabie, az SCA elnöke péntek este. “A vizsgálat jól megy, és még két napig tart, ezt követően kihirdetjük az eredményeket” – tette hozzá.

szuezi csatorna konténerhajó