Dániában a vízen is lehetsz kollégista!

Bjarke Ingels ellentmondásos, ugyanakkor a mai építészet megkerülhetetlen figurája. Szereti borzolni a kedélyeket, vízióit vagy imádja a szakma vagy éppen ügyes kommunikációs fogásnak tartja, ám tény, a BIG építészirodáról sokan és sokszor beszélnek. A dán építész, akiről nemrég film is készült, megy az elképzelései után és bírálóinak egy újabb projekt felkarolásával üzent: az Urban Rigger ötletét megvalósítva diákoknak tervezett házakat a vízre.

 

Az ötlet

Az ötlet nem a BIG irodától, hanem az Urban Rigger nevű cégtől származik, amely abszolút "úszó" objektumokban gondolkodik.

A céget Kim Loudrup azzal a céllal alapította, hogy olyan fenntartható, egyben forradalmi lakásrendszert építsen ki, amely választ ad a diákok lakáshelyzetének problémáira.Rengeteg elképzelést láthatunk, olvashatunk arról, miként fog az emberiség egy része átköltözni a vízre, például a klímaváltozás okán, de ezek legnagyobb része sajnos csak terv szintjén létezik, ám az Urban Rigger létező koncepció.

A lebegő házak kialakításához Koppenhága tökéletes kiindulási pontnak tűnt. Mivel a világ 10 legdrágább városa közé tartozik, sok esetben gondot jelent az albérleti díjak kitermelése még akkor is, ha az ember csak egy szobát szeretne bérelni, illetve nincs is elég férőhely (a dán hatóságok szerint Koppenhágában 24000 diák van állandó, megoldott lakhatás nélkül). Ez utóbbi nem csak dán probléma: az EU-s országok kormányai és helyi önkormányzatai kétségbeesetten keresik a megoldásokat a megnövekedett lakhatási kihívásokra. Több példa van arra, hogy megpróbálják támogatni a diáklakások építésében való érdekeltséget azzal, hogy az egyetemeknek megengedik, hogy ők maguk kössenek a fejlesztőkkel hosszú távú szerződéseket, ezzel biztosítva a bérleti garanciát.

A lakáskeresés nehézségeit ráadásul Loudrup a saját bőrén tapasztalta, amikor fiának próbált albérletet találni Koppenhágában. Az ötletgazdát egy közös barátjuk mutatta be Ingelsnek 2014-ben, aki elmondása szerint három perc alatt ráharapott az ötletre és hozzálátott a tervek elkészítéséhez.

 

Technológia és kialakítás

A konténerek beton alapzaton hatszög alakzatban kapcsolódnak egymáshoz. Az egyszerűnek tűnő ötlet mögött komplex technológia húzódik: Ingels egyik vezérelve a fenntarthatóság volt, környezetbarát technológiák alkalmazásával. A Riggerben felhasznált energia egyharmada a tetőn elhelyezett napelemekből származik, valamint a padlófűtést támogató, egyúttal a vízenergiát felhasználó rendszert alakítottak ki. Az összes lakásban van konyha és fürdőszoba, és vannak közös funkciók, a területek, mint a kert, a pince, a mosókonyha és edzőterem. Az első lakó idén költözött be, Silke Klingberg, aki korábban két lakótárssal bérelt közösen egy lakást, nem messze a városközponttól, lényegesen magasabb áron, mint amennyit a vízparti kollégiumért elkérnek.

Ha Ön is szeretne egy saját konténert, kérjen árajánlatot és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot!